sobota, kwiecień 20, 2024
Strona 79

Dom czy mieszkanie? Co wybrać

0

Wiele osób zastanawiających się na kupnem czy wynajmem własnych ‘czterech ścian’ staje przed wyborem mieszkanie czy dom. Wybór zazwyczaj zależy od środków finansowych posiadanych na zakup czy wynajem, lokalizacji i własnych upodobań. Jednak wybór zawsze jest bardzo ciężki, w domach jak i w mieszkaniach żyje taka sama ilość osób i każdy wybór ma swoje zalety i wady. Przeważnie życie w mieszkaniach kojarzone jest z rozwiązaniem dla leniwych lub zapracowanych, którzy nie chcą lub nie mają czasu na wykonywanie niektórych czynności, np.: ogrzewanie czy porządki dookoła domu. Mieszkanie w domu jednorodzinnym wiąże się z większą ilością obowiązków, na głowie właścicieli spoczywa ogrzewanie, utrzymanie działki oraz domu z zewnątrz, niektórzy bez tego nie wyobrażają sobie codzienności. Mieszkanie częściej wybierane są w miastach, ze względu na dobrą lokalizację, łatwość przemieszczania się i duży wybór wygód i rozrywek. Domy zazwyczaj budowane są na peryferiach miast w oddaleniu d centrum, co utrudnia niektóre czynności, ale ich do takiego stopnia, że stają się niemożliwe. Przy wyborze dom a mieszkanie ważnym aspektem jest ilość pieniędzy na utrzymanie, w dzisiejszych czasach różnica nie jest już taka duża. Wszystko zależy od sposobu i ilości użytkowania, dom wcale nie musi wymagać majątku na utrzymanie. Stereotyp, że tylko bogatych stać na dom jest niesłuszny. Wybór powinien być dostosowany do indywidualnych potrzeb zainteresowanych. Zależy co będzie bardziej korzystne, wygodniejsze i gdzie będziemy czuć się jak u siebie. Ciężko jednoznacznie określi co jest lepsze, dom czy mieszkanie.

www.abcwnetrza.pl

Pielęgnacja noworodka- zadbaj o jego skórę

0

Wiele kobiet w ciąży uczęszcza do szkoły rodzenia. Niestety mylne jest przekonanie, jakoby na tych zajęciach uczono jedynie oddychania i zachowania przy porodzie. Tak naprawdę jest to jedynie ułamek wiedzy, przekazywanej na takich zajęciach przez położne. W dużej mierze natomiast kobiety uczą się tam przede wszystkim opieki i pielęgnacji noworodka. W przeszłości, kiedy ludzie żyli razem całymi pokoleniami, ciężarna od razu po porodzie miała wsparcie kobiet z rodziny w opiece nad noworodkiem. Obecnie są pary, które przeprowadzają się wielokrotnie w ciągu swojego życia i z różnych względów nie mają wsparcia swoich rodzin. Stąd potrzeba, aby kobieta zdobywała wiedzę z pewnego źródła.

Często na zajęciach szkół rodzenia pojawia się temat: Pielęgnacja noworodka- zadbaj o jego skórę. Duży nacisk kładzie się tutaj na mycie noworodka i wszelkie czynności w trakcie i po kąpieli. Kluczowy jest tutaj wybór kosmetyków do pielęgnacji. Każda mama ma w tej kwestii trudną do podjęcia decyzję, ponieważ wybór płynów, oliwek i kremów na rynku jest przeogromny. Są mamy, które wybierają specyfiki najdroższe. Zazwyczaj są to emolienty, które powinno się stosować przede wszystkim u dzieci i dorosłych z problemami skórnymi, często takimi jak atopowe zapalenie skóry. Istnieje ryzyko, że przyzwyczajenie dziecka do takich preparatów sprawi, że w kontakcie z normalnymi specyfikami skóra dziecka zareaguje podrażnieniem. Wiele rodziców z kolei decyduje się na kosmetyki jak najprostsze składem a co za tym idzie najbardziej łagodne. Jest także grupa rodziców, którzy wybierają płyny najtańsze. Prawdopodobnie prawda leży gdzieś pośrodku. Nie powinno się oszczędzać na dziecku, ale wybierać za to kosmetyki dobrane do indywidualnych potrzeb skóry.

Do podstawowych kosmetyków, które trzeba kupić, należą płyny do kąpieli, płyny do mycia i szampony oraz oliwki i emulsje nawilżające. Dziecko należy kąpać w wodzie z płynem nawilżającym, można dodatkowo zastosować płyn do mycia i szampon, ale zazwyczaj płyn wlewany do wody do wanienki wystarcza. Po kąpieli noworodka osuszamy ręcznikiem, czeszemy i namaszczamy oliwką lub dostępnymi emulsjami. Przy wyborze należy kierować się przede wszystkim wiekiem dziecka, który jest zaznaczony na opakowaniu. Obserwacja skóry dziecka pozwala na zachowanie jej w zdrowym i nawilżonym stanie.

www.gdansk4u.pl

Meble z zestawu, czy podwymiar?

0

Salony meblowe obfitują w setki zestawów do wyposażenia wnętrz. Można wybierać spośród tysięcy modeli poszczególnych mebli i konfigurować je na miliony sposobów. A mimo to rynek mebli projektowanych pod wymiar ma się świetnie i zdaje się stale rozwijać.
Meble produkowane masowo pojawiają się w wielu kształtach, kolorach i rozmiarach. Materiały użyte do ich produkcji również znacznie się różnią- można dobrać je pod względem wagi, trwałości, a nawet faktury. Można by się spodziewać, że z pośród tak bogatej oferty każdy znajdzie coś dla siebie.
Jednak meble pod wymiar są niekiedy koniecznością, szczególnie gdy w grę wchodzi nietypowe budownictwo. Często w przypadku nieco starszych nieruchomości mamy do czynienia z nietypowymi kątami pomiędzy ścianami, czy ścianami i sufitem. Nowa architektura też niekiedy obfituje w niezwykłe rozwiązania- na przykład zaokrąglone wnęki. Jakkolwiek takie nietuzinkowe wnętrza mają swój urok- często powodują, że powstają niewykorzystane przestrzenie. Meble zaprojektowane konkretnie pod indywidualne potrzeby pozwalają efektywnie wykorzystać dostępne miejsce.
Dodatkowo warto podkreślić, że meble pod wymiar produkowane są zwykle z lepszych, trwalszych materiałów. To oczywiste, że w momencie, gdy do realizacji dochodzą koszty projektu, zwykle niemałe, to warto zaopatrzyć się w solidniejsze, mocniejsze materiały, które będą służyć latami.
Podsumowując- meble katalogowe to zdecydowanie tańsza i nierzadko bogatsza oferta, świetnie pasująca do standardowych wnętrz. Jednak nietypowe budownictwo niekiedy wymaga zaprojektowania indywidualnych rozwiązań, aby w pełni wykorzystać oferowane przestrzenie- wtedy warto zdecydować się na wyższe koszty związane z meblami pod wymiar.

www.skandynawskieinspiracje.pl

Dieta na wakacjach

0

Sezon wakacyjny właśnie się rozpoczyna i prócz tego, że odpoczniemy fizycznie od codziennych obowiązków związanych z pracą i domem, to nie możemy zapomnieć o naszym zdrowiu. Na urlopie często zapominamy o diecie i zdrowym odżywianiu na rzecz wygody, dań na wynos i kalorycznych słodkości prosto z nadmorskich kurortów. Z każdej strony unosi się zapach pizzy, kebabów, lodów i absolutnie przepysznych gofrów z bitą śmietaną i czekoladą. Ciężko też odmówić sobie aromatycznych wędzonych ryb i dobrze wysmażonych frytek. Każdy musi przyznać, że nadzwyczaj trudno jest zachować zdrowy umiar i myśleć w tym czasie o zwyczajnej sałatce. Chwila zapomnienia, która trwa minimum tydzień może już niekorzystnie wpłynąć na nasz organizm. Zacznie on pracować mniej wydajnie, będziemy czuć się ociężali i ospali, a wszystko przez brak witamin i dietę bogatą w niezdrowe tłuszcze i cukry. Pierwsze objawy towarzyszące niezdrowym posiłkom to zgaga, uczucie ciężkości, uporczywe zaparcia, nudności, a także bóle brzucha. Jest to znak, że należy przystopować z pysznościami na rzecz bardziej zbilansowanej i zdrowej diety. Od dawna niezastąpiona jest lecznicza moc domowych ziół, które powinny znaleźć się w każdym domu. Są naturalne, nie wywołują skutków ubocznych, a przy regularnym stosowaniu dają naprawdę rewelacyjne efekty.
W pierwszej kolejności możemy pomóc sobie herbatą miętową, rumiankiem lub koperkiem włoskim, które mają działanie rozkurczowe oraz zrobić ciepły okład. Przy obciążonej wątrobie skuteczny będzie także ostropest plamisty. Aby poczuć się zdrowo nie wystarczą same zioła, ale należy zmienić nawyki żywieniowe. Posiłki muszą być spożywane w mniejszych porcjach, powinno się zwiększyć ilość warzyw oraz owoców i unikać przetworzonej żywności. Pozytywnie wpłynie na nas także picie wody mineralnej z dodatkiem cytryny. Taki napój nie tylko dobrze nawodni organizm, ale pozwoli wątrobie oczyścić się z wszelkich toksyn. Nie możemy też zapominać o ruchu, który przyspieszy metabolizm i usprawni trawienie.

www.modaforte.pl

Jagody acai – amazoński speed dla metabolizmu

0

Większość naturalnych suplementów diety wspomagających odchudzanie oparta jest o działanie przyspieszające metabolizm. Nie inaczej jest z jagodami acai. Owoce tej amazońskiej rośliny, jeśli wierzyć ludziom, którzy próbowali owoców prosto z krzewów, smakują jak jagody z czekoladą i są wręcz napompowane zdrowotnymi składnikami. Na szereg dobroczynnych substancji wewnątrz soczystych owoców składają się m.in. antyoksydantami chroniącymi przed chorobami, kwasami Omega zapobiegającymi tworzeniu się złego cholesterolu. Wśród tych zalet wymienić trzeba również przyspieszenie metabolizmu, czyli przyspieszenie przemian biochemicznych zachodzących w naszym ciele, polegających na syntezie bądź rozkładzie poszczególnych związków. Organizm, w którym zmiany metaboliczne zachodzą szybciej, narażony jest na wyjałowienie z ważnych związków organicznych. Jagoda acai poprzez swoje bogate nasycenie tymi związkami jest doskonałym środkiem w walce z nadwagą. Nie tylko stymuluje nasz organizm do przemiany materii, ale również chroni go przed utratą cennych związków organicznych. Ponadto zawarta w nich wysoka ilość błonnika ogranicza łaknienie i apetyt, co z kolei wpływa na profilaktykę odchudzania. Z powodzeniem można je miksować, jeść w całości bądź wyciskać z nich sok. Jagody acai – skuteczne odchudzanie? Tak, ale pod warunkiem, iż nie poprzestaniemy jedynie na nich oraz innych suplementach diety. Trzeba przede wszystkim pamiętać, że podstawą walki z nadwagą i otyłością jest aktywność fizyczna oraz zdrowa, zbilansowana dieta. Jagody acai jako jedna z silniejszych broni do walki o nasze zdrowie i wygląd musi mieć odpowiednie wsparcie w innych składnikach odżywczych. Ważne jest to również przez fakt, iż jagody acai nie występują naturalnie na terenie naszego kraju, a ich transport do Europy jest ograniczony przez niską wytrzymałość rośliny na podróż. W takim wypadku jagody acai będą miały postać skoncentrowaną – będą stanowić dodatek bądź pewną część tabletek, płynów, proszków bądź kapsułek. To z samej definicji czyni je jedynie dodatkiem do faktycznej diety.

maleacieszy.pl

Przyprawnik na przyprawy.

0

Masz dużo przypraw, używasz ich często w swojej kuchni?. Bardzo dobrym rozwiązaniem dla Ciebie będzie przyprawnik, dzięki, któremu będziesz miała dostęp do swoich ulubionych przypraw w jednym miejscu, a nie będziesz musiała chodzić po kuchni, szukać ich i tracić na to swój czas. Możesz sobie kupić taką półkę, która ma przykładowo 24 miejsca na schowanie do niej przypraw, także już tutaj odejdzie Ci miejsce w innej półce na te przyprawy. Możesz też sobie dobrać tą półkę do koloru swojej kuchni. Jak i oczywiście rozmiar, bo tutaj masz dowolność, jeśli chcesz przyprawnik na więcej przypraw, to też nie ma problemu, bo możesz sobie zrobić taką półkę na zamówienie i wtedy nie dojść, że będziesz miała miejsce, na tyle przypraw ile chcesz, to jeszcze możesz mieć od razu półkę dopasowaną do miejsca na to przeznaczonego bez zbędnego umieszczania półki na siłę ,czy wkładania na styk, byleby się zmieściło. Jeśli już masz taki przyprawnik i wiesz, że to się sprawdza i jest bardzo dobre w użytkowaniu, to możesz również z takiej półki zrobić prezent dla kogoś, np. jak ktoś dopiero sobie urządza mieszkanie, czy po prostu wiesz, że na pewno będzie korzystał z tego i mu się przyda. Możesz też mieć w komplecie takiego przyprawnika sito, które również przyda Ci się w kuchni, do różnych przypraw jak i innych rzeczy. Samo montowanie też, nie jest bardzo trudne, ale jeśli nie chcesz sama się z tym bawić, to możesz zamówić fachowców, którzy to za Ciebie zrobią szybciej i solidniej.

www.makemyplace.pl

Żywność modyfikowana – dobra czy nie

0

Genetycznie Modyfikowane Organizmy, czyli GMO, wywołały burzę wśród osób zawodowo zajmującymi się żywieniem, dietetyków i zwykłych przeciętnych ludzi. Z jednej strony rośnie moda na ekologiczne uprawy, w których eliminuje się wszelkie niezdrowe i nienaturalne sposoby nawożenia roślin, z drugiej natomiast pojawiają się produkty genetycznie modyfikowane. I po co? Jest to bardzo nienaturalne, ponieważ metoda polega na wprowadzaniu zmian w kodzie genetycznym rośliny lub zwierzęcia. Można tłumaczyć GMO dobrymi chęciami, jak np. zmniejszenie głodu na świecie, bo dzięki modyfikacji warzywa dłużej zachowują swoją świeżość, łatwiej jest je uprawiać wzmacniając ich odporność na warunki klimatyczne, bywa też, że są smaczniejsze lub udoskonalone pod względem wartości odżywczych. Wydaje się jednak, iż genetyczna modyfikacja więcej ma przeciwników niż zwolenników, dlatego nieraz w reklamach, albo na opakowaniach konkretnych produktów podkreślane są informacje, że to nie jest GMO. Istotne jest także to, że produkty tego typu bardzo często wywołują reakcje alergiczne, podobnie jak te traktowane chemicznymi substancjami. Zmiany w genetyce roślin czy zwierząt powodują także inne niepokojące skutki. Po piersze, mogą spowodować zaniknięcie niektórych nie modyfikowanych roślin. Z drugiej strony, uodparnianie ich na szkodniki może doprowadzić także do tego, że i one będą ewoluować aż się uodpornią na pewne czynniki. Warto byłoby więc zadać sobie pytanie, czy warto poprawiać naturę i zmieniać to, co przetrwało tysiące lat?

www.domosia.pl

Surowo i bezpiecznie

0

Smaki mamy różnorodne. Tak naprawdę każdy człowiek prawdopodobnie inaczej oceni jedną potrawę. Trzeba też zauważyć, że podchodzimy do jedzenia różnorodnie, ponieważ niektórzy są zwolennikami potraw gotowanych, inni uwielbiają smażone kotlety, a jeszcze inni są fanami mięsa surowego. Najbardziej popularną potrawą z mięsa nie poddanego obróbce termicznej jest oczywiście tzw. tatar, jednaj nie jedyną. Befsztyk tatarski przyrządza się oczywiście z wysokiej klasy wołowiny. Ważne, że nie jest to mięso mielone, a bardzo drobno posiekane, uformowane w estetyczny sposób i podane z żółtkiem, również surowego, jajka. Stosuje się także inne dodatki, jak kiszony ogórek albo marynowane grzyby. Najważniejsza zasada? Mięso musi być świeże i dobrej jakości, najlepiej przebadane dokładnie, gdyż jeżeli nie jest ugotowane, zwiększa się ryzyko zachorowania na poważne choroby.Dość popularne staję się ostatnio także włoskie carpaccio. Bazuje ono zazwyczaj też na wysokiej jakości wołowinie, tyle że pokrojonej w cieniutkie plastry. Często też stosuje się w tym celu królewskiego łososia. Ciekawostką kulinarną może być japońskie basashi, które tradycyjnie przygotowywane jest z surowej koniny. Tutaj stosowanych jest więcej esencjonalnych i smakowych dodatków, niż przykładowo przy naszym tatarze. Mówiąc o potrawach z surowego mięsa nie można też zapomnieć o sashimi albo wszystkim znanym sushi, które z kolei bazuje na owocach morza. Pamiętajmy tylko, aby dla takich potraw wybierać składniki tylko świeże i pewne, by uniknąć niebezpiecznych zdrowotnych konsekwencji.

urzadzajmy.pl

Zdrowa żywność.

0

W ostatnich latach bardzo popularne stało się życie ekologiczne, moda na każdą dziedzinę życia eco, nawet jeśli mowa o jedzeniu. Co raz częściej spotykamy na swojej drodze sklepy tylko z ekologiczną żywnością i nie szokują on produktami, a raczej cenami, można się zdziwić. Nie można zaprzeczyć, że nie jest to coś zdrowego, bo jak wiadomo żywność bez chemicznych nawozów i pestycydów jest bardzo dobra dla człowieka i korzystnie wpływa na jego organizm, natomiast nie należy przesadzać. W niektórych przypadkach można natknąć się na produkty, gdzie tylko etykieta i cena są eco i nic poza tym. Panuje słuszne przekonanie, że zakupy eco to zakupy dla bogatych, można tak sądzić oczywiście po wcześniej wspomnianych cenach. Produkty ekologiczne pod względem cenowym o wiele różnią się od tym zwykłych, na przykład słoik czekolady do picia o takiej samej gramaturze eco – 26,00 zł, zwykły – 8,00 zł, różnica jest znacząca i nie każdego na to stać. Wystarczy odwiedzić kilka sklepów internetowych i większość cen przyprawia o dreszcz i są nierealne dla części społeczeństwa. Czy ekologia jest lepsza, smaczniejsza czy zdrowsza? Z badań wynika, że nie zawsze to co droższe i z etykietą eco jest dobre. Sądzą po obserwacjach, że kreowanie się na człowieka eco to bardziej moda niż dbanie o zdrowie i środowisko i nie zawsze ma granice zdrowego rozsądku. Cofając się kilkadziesiąt lat wstecz ludzie nie słyszeli o czymś takim jak produkty eco, a byli zdrowi i żyli bardzo długo. Poza tym sama żywność nie wystarczy, jeżeli powietrze, którym oddychamy i woda w kranach nie jest eco. Warto się nad tym zastanowić?

www.inspirationstudio.pl

Jurajskie atrakcje: Dolina Racławki

0

Na terenie Parku Krajobrazowego Dolinki Krakowskie czeka wiele atrakcyjnych zakątków. Jednym z tych piękniejszych jest Dolina Racławki, na terenie której utworzony został rezerwat przyrody. Jest to jedno z najpiękniejszych miejsc, jakimi może się pochwalić Jura Krakowsko-Częstochowska, a wycieczki po terenie tego rezerwatu każdemu mogą dostarczyć wielu pozytywnych doznań. To piękne widoki oraz wspaniała przyroda. To również możliwość odwiedzenia tak ciekawych miejscowości, jak Dubie oraz Paczółtowice. Sam rezerwat przyrody to jeden z największych rezerwatów, jakimi może się pochwalić Jura. Wycieczki po jego terenie umożliwia zarówno gęsta sieć szlaków turystycznych, jak i ciekawe ścieżki dydaktyczne. Te najciekawsze skupiają się na zagadnieniach związanych z geologią. Dolina Racławki może się pochwalić ciekawymi formami geologicznymi, którym z pewnością warto przyjrzeć się dokładniej podczas wędrówki po jej terenie. Atrakcyjna jest też szata roślinna. W dolinie tej czeka na turystów-przyrodników ciekawa kolekcja roślin objętych ochroną. Na szczególne wyróżnienie zasługują tu liczne gatunki storczyków, choć w czasie wycieczki można się tu spotkać też z bardzo rzadkim obuwikiem. Jura może się tu pochwalić również pięknymi lasami. Buczyny oraz łęgi stanowią bardzo ważny element tutejszego krajobrazu. Ważną częścią rezerwatu jest też Wąwóz Zbrza, który może się pochwalić ciekawa kopalnią dolomitu w Dubiu. Ta przemysłowa atrakcja może się okazać ciekawym urozmaiceniem w programie wycieczki po tej części Jury i zachętą do zapoznania się nie tylko z jurajską przyrodą, ale i gospodarką.

www.willagreenhouse.pl

ZOBACZ TEŻ