Dwa podstawowe rodzaje węgielków do shishy

W sklepach zajmujących się sprzedażą akcesoriów do fajek wodnych znajdziemy zarówno ekologiczny węgiel kokosowy do shishy, jak i węgielki samorozpalające. To dwa najpopularniejsze rodzaje rozpałki wykorzystywanej do palenia tytoniu lub podgrzewania aromatyzowanych kamieni umieszczonych w cybuchu shishy. Produkty tego typu charakteryzują się dużą łatwością stosowania i dobrą wydajnością.

Jak powstaje i czym charakteryzuje się węgiel kokosowy?

To produkt ekologiczny, najczęściej sprowadzany z dalekiej Indonezji, produkowany z łupin orzechów kokosowych. W sprzedaży znajdziemy wiele odmian węgielków kokosowych do shishy. Najpopularniejsze z nich mają kształt kostek, ale spotyka się również węgielki o kształcie owalnym, wyglądem przypominające klasyczny brykiet wykorzystywany do rozpalania grilla. W odróżnieniu od tradycyjnego brykietu węgiel kokosowy do shishy nie jest produkowany z węgla drzewnego, ale z łupin kokosów. Te najpierw się suszy, następnie wypala, kruszy i formuje w kostki lub małe, owalne brykiety. Najlepsze odmiany węgielków charakteryzują się dużą zawartością węgla i małą wilgotnością. To przekłada się na dłuższe palenie, możliwość osiągnięcia wyższej temperatury i mniejszą ilość dymu. Produkt dobrej jakości nie wydziela nieprzyjemnego zapachu podczas rozpalania i nie pozostawia po sobie dużych ilości popiołu oraz sadzy.

Co lepsze – ekologiczny węgiel z kokosów czy samorozpalający?

Największą zaletą produktów ekologicznych jest ich naturalny charakter. Poza tym, jeśli wybieramy markowy węgiel kokosowy do shishy, taki jak https://shishasklep.pl/pol_m_Wegielki-do-shishy_Wegielki-kokosowe-1328.html mamy pewność, że jest to produkt niemal bezzapachowy, który w procesie spalania uwalnia małe ilości sadzy i pozostawia po sobie niewiele popiołu. Co ważne, dobre węgle z kokosa do fajki wodnej niemal nie wpływają na zapach dymu tytoniowego, dzięki czemu palenia staje się przyjemniejsze i bezpieczniejsze dla palacza. W przypadku węgielków samorozpalajacych ich największym atutem jest łatwość rozpalenia. Niestety tego typu produkty nasączone są różnego rodzaju substancjami przyspieszającymi palenie, przez co przy ich rozpalaniu powstają duże ilości gryzącego dymu. Takie węgielki nieco szybciej się również spalają.

Niezależnie od tego, na jaki rodzaj węgielków się zdecydujesz, czy będą to ekologiczne węgle kokosowe do shishy, czy też nasączone parafinami węgielki samorozpalające, zawsze staraj się wybierać produkty pochodzące ze sprawdzonego źródła, od dobrych producentów. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że węgiel będzie palił się na tyle długo, by wypalić cały umieszczony w cybuchu tytoń.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ