Prawidłowe nakrycie do stołu

Zapraszając gości na przyjęcie w domu lub uroczystą kolację, warto pamiętać o tym, żeby zadbać o prawidłowe nakrycie do stołu. W ten sposób zrobimy dobre wrażenie na zaproszonych gościach, a podane potrawy będą smakowały dwa razy lepiej. Większość z nas pewnie zna już zasady poprawnego nakrywania stołu, jednak warto zebrać je w jednym miejscu.

Dobieramy zastawę do obrusu

Zasady doboru zastawy do obrusu są bardzo proste. Jeżeli decydujemy się na wzorzysty obrus, warto wybrać zastawę w jednolitym kolorze. W przeciwnym razie zbyt duża ilość wzorów będzie się ze sobą gryźć. Jeżeli natomiast mamy gładki obrus w jednolitym kolorze, warto wybrać ciekawsze, wzorzyste talerze. Dzięki temu będą się one wyróżniać, stół będzie prezentował się elegancko i interesująco.

Układamy zastawę

Układając zastawę warto pamiętać o tym, żeby każdy z gości miał dla siebie odpowiednią przestrzeń. Powinna wynosić ona około 50 centymetrów. Dzięki temu każdy będzie mógł jeść i poruszać się swobodnie. Talerze powinniśmy ustawić w odległości około dwóch centymetrów od brzegu stołu. Najpierw kładziemy duży płaski talerz, a na nim głęboki talerz do zupy – bulionówkę.

Sztućce

Układając sztućce kierujemy się prostą zasadą, że najdalej od zewnątrz układamy te, z których będziemy korzystać w pierwszej kolejności. Po lewej stronie kładziemy widelce, noże i łyżki po prawej stronie. Jeżeli podamy deser, łyżeczkę do niego kładziemy nad talerzem.

Serwetki i kieliszki

Kładziemy po lewej stronie talerza. Istnieje, oczywiście, wiele sposobów składania serwetek, jednak najbardziej elegancki jest sposób najprostszy, nie trzeba przy tym kombinować.

Kieliszki układamy u góry po prawej stronie talerza, w kolejności zgodną z ich wielkością.

Pamiętaj, zawsze może zdarzyć się jakaś pomyłka lub wpadka. Nie należy jednak panikować, jeśli ułożymy sztućce w sposób nieprawidłowy. To może zdarzyć się każdemu. W takiej sytuacji najlepiej podejść do wszystkiego z humorem lub dystansem, zmienić ułożenie talerzy, lub pozwolić, by zrobił to gość i nie rozpamiętywać za bardzo pomyłki.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ