Szykujemy grilla. Co podać?

Gdy zbliża się sezon grillowy, chętnie spędzamy czas na świeżym powietrzu, z przyjaciółmi, grillując różnego rodzaju mięsa. Wiele osób długo czeka na ten moment, gdy pogoda będzie ładna i ślinka cieknie im już na samą myśl. Najczęściej na grillu przyrządzamy wszelkiego rodzaju kiełbaski. Ponacinane, z ketchupem lub musztardą, przypieczone wedle upodobań, stanowią najprostszą i najbardziej uniwersalną receptę na udanego grilla. Pamiętajmy jednak, że na grillu możemy stworzyć także bardzo wyszukane i urozmaicone posiłki. Możliwości jest bardzo wiele, przeczytaj kilka naszych wskazówek.

Karkówka

Lubiana szczególnie przez mężczyzn, doskonale nadaje się na grilla. To dosyć tłuste i ciężkostrawne mięso, jednak jeśli przygotujemy ją na grillu, duża ilość tłuszczu zostanie wytopiona. Wystarczy pokroić ją na plastry – powinny być dosyć grube i przyprawić według uznania. Do karkówki znakomicie pasuje czosnek, można również zakupić specjalną przyprawę.

Kurczak

Wiele osób rezygnuje z jedzenia karkówki z grilla, uważając, że jest ona zbyt tłusta i ciężkostrawna. Dotyczy to w szczególności kobiet. W takim razie doskonałą alternatywą może być kurczak. Daje on znakomite możliwości: można wykorzystać zarówno nóżki, skrzydełka, jak i piersi z kurczaka. Warto przy tym eksperymentować z ciekawymi marynatami.

Ryby

Również ryby można podawać z grilla. Pstrąg czy łosoś z grilla będzie smakować doskonale. Wykorzystując grill do przygotowania ryb można stworzyć smaczne i zdrowe danie.

Grill wegetariański

Grill wbrew pozorom daje również bardzo atrakcyjne możliwości dla wegetarian. Nie muszą oni ograniczać się jedynie do jedzenia chlebków czy ziemniaków opiekanych na grillu. Istnieje cały szereg potraw wegetariańskich doskonałych na grill: opiekane sery – na przykład oscypek, no i oczywiście warzywa, takie jak bakłażan, kabaczek czy cukinia. Jeśli wiemy, że na naszym grillu będą wegetarianie, warto pomyśleć o nich wcześniej.

Jak widać, możliwości przyrządzania posiłków na grillu jest bardzo dużo i nie warto ograniczać się jedynie do kiełbasek.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ