Kolejny dzień w kuchni, kolejny raz musisz zmierzyć się z przygotowaniem obiadu, na który nie masz absolutnie żadnego pomysłu. Nie ma nic gorszego niż kuchenny marazm. Wciąż te same dania – może nawet bardzo smaczne i ciekawe – ale jednak cały czas te same… Nuda i przewidywalność w kuchni może zniechęcić nawet największego miłośnika kulinarnych eksperymentów.

Nie pozwól, aby dopadł Cię taki stan! Jest przecież tyle fantastycznych kuchni świata, tyle fascynujących przepisów, po które możesz sięgnąć. Co zaś najważniejsze, wiele z nich pozwala na szybkie i bezproblemowe przygotowanie potraw, które wprost uwodzą swoim wyglądem, aromatem i oczywiście smakiem, a wszystko to na bazie kilku prostych, podstawowych składników. Nie wierzysz? Odkryj więc na nowo… mięso mielone!

Fenomen mielonego mięsa

Śmiało można rzec, że mięso mielone to mięso do zadań specjalnych! Może być ono przygotowane z rozmaitych gatunków mięs – drobiowego, wołowego, wieprzowego czy np. wieprzowo-wołowego. Niezależnie jednak od tego, po jakie mięso mielone sięgasz, możesz z niego przygotować całe mnóstwo potraw, zarówno kuchni polskiej, jak i wielu zagranicznych. Absolutną klasyką są między innymi gołąbki, kotlety mielone, tatar, pulpety. Ponadto mięso mielone występuje w licznych włoskich potrawach, jak choćby spaghetti bolognese, cannelloni czy lasagne. Wśród miłośników mięsa chyba nie ma osób, które nie lubiłyby mięsa mielonego. W szczególności zaś uwielbiają je dzieci, bo… nie trzeba go jakoś specjalnie gryźć.

Kuchnia włoska – szybka i prosta!

Wprost od mięsa mielonego przechodzimy do kuchni włoskiej. Czym się ona charakteryzuje? Na pewno niesamowitą różnorodnością i wyjątkowym smakiem. Zdecydowana większość dań włoskich to dania, których sekret tkwi w prostocie. Łatwość i szybkość ich przygotowania powoduje, że kuchnia włoska jest jedną z najbardziej popularnych na świecie. Wiele – wydawałoby się – wykwintnych potraw stworzonych jest często na bazie zaledwie kilku podstawowych składników. Nie chodzi bowiem o to, aby było ich dużo, ale o to, aby zostały właściwie skomponowane i połączone sobą w umiejętny sposób, w odpowiednich proporcjach.

Jednym z przykładów takiego właśnie majstersztyku są pulpety z Mammoli (przepis na to pyszne danie znajdziesz TUTAJ). Mięso mielone, pomidory, aromatyczny czosnek, ostra papryka, natka pietruszki, cebulka, oliwa z oliwek. To wystarczy, aby przygotować naprawdę pyszną potrawę, którą z miejsca pokochasz!

Aby mięso mielone nie było suche jak wiór…

Częstym problemem w przypadku mięsa mielonego jest to, że bardzo łatwo można je przesuszyć podczas pieczenia czy smażenia. Twarde, suche niczym wiór mięso niestety nie jest smaczne i nie prezentuje się estetycznie, a to przecież równie ważne, bo w końcu wygląd potrawy zachęca do sięgnięcia po nią lub wręcz przeciwnie – powoduje, że natychmiast tracimy apetyt. Na szczęście możesz temu zapobiec. W sposób?

Dodaj do mięsa jajko, namoczoną w wodzie bułkę lub kawałek chleba, a także bułkę tartą. Dzięki temu mięso będzie pulchne i soczyste. Dodatkowo, jeśli przygotujesz pulpety w aromatycznym sosie, nie musisz martwić się o to, że będą suche. Pamiętaj również o tym, aby nie poddawać mięsa długiej obróbce termicznej, bo w przeciwnym wypadku stanie się ono twarde. Ponadto nie smaż, nie piecz i nie duś mięsa na zbyt dużym ogniu – lepiej dłużej, w niewysokiej temperaturze. Jeśli zastosujesz kilka tych prostych rad, Twoje potrawy z mięsa mielonego zawsze będą idealne. Powodzenia!

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ