Smaki mamy różnorodne. Tak naprawdę każdy człowiek prawdopodobnie inaczej oceni jedną potrawę. Trzeba też zauważyć, że podchodzimy do jedzenia różnorodnie, ponieważ niektórzy są zwolennikami potraw gotowanych, inni uwielbiają smażone kotlety, a jeszcze inni są fanami mięsa surowego. Najbardziej popularną potrawą z mięsa nie poddanego obróbce termicznej jest oczywiście tzw. tatar, jednaj nie jedyną. Befsztyk tatarski przyrządza się oczywiście z wysokiej klasy wołowiny. Ważne, że nie jest to mięso mielone, a bardzo drobno posiekane, uformowane w estetyczny sposób i podane z żółtkiem, również surowego, jajka. Stosuje się także inne dodatki, jak kiszony ogórek albo marynowane grzyby. Najważniejsza zasada? Mięso musi być świeże i dobrej jakości, najlepiej przebadane dokładnie, gdyż jeżeli nie jest ugotowane, zwiększa się ryzyko zachorowania na poważne choroby.Dość popularne staję się ostatnio także włoskie carpaccio. Bazuje ono zazwyczaj też na wysokiej jakości wołowinie, tyle że pokrojonej w cieniutkie plastry. Często też stosuje się w tym celu królewskiego łososia. Ciekawostką kulinarną może być japońskie basashi, które tradycyjnie przygotowywane jest z surowej koniny. Tutaj stosowanych jest więcej esencjonalnych i smakowych dodatków, niż przykładowo przy naszym tatarze. Mówiąc o potrawach z surowego mięsa nie można też zapomnieć o sashimi albo wszystkim znanym sushi, które z kolei bazuje na owocach morza. Pamiętajmy tylko, aby dla takich potraw wybierać składniki tylko świeże i pewne, by uniknąć niebezpiecznych zdrowotnych konsekwencji.

urzadzajmy.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ