Zdrowe gotowanie i pieczenie, bez użycia tłuszczu, a do tego smak, aromat, kruchość i nawilżenie. Na takie potrawy możemy liczyć wybierając naczynia żaroodporne. Większe, mniejsze, okrągłe czy prostokątne. Kokilki, a może duże naczynia będące w stanie pomieścić kurczaka bądź indyka? Wybór jest duży. Tak pośród kształtów, jak i wykonań. Dominują naczynia żaroodporne ceramiczne oraz szklane. Poznajmy je.

Szklane naczynia żaroodporne

Ciężar szklanych naczyń żaroodpornych to chyba jedyna wada. Biorąc pod uwagę, na jak wiele można liczyć korzystając z ich właściwości, wada ta staje się jedynie niewielkim minusem. Szkło jest w stanie znieść temperaturę od -40ºC do nawet 500ºC. Nie przejmuje smaku ani zapachu żywności. Jest chemicznie obojętne, co ma znaczenie podczas przyrządzania potraw dla alergików.

Jego przezroczystość pozwala obserwować, jak wygląda proces zapiekania, a co ważniejsze, cały czas mamy kontrolę nad pieczoną potrawą. Naczynia żaroodporne szklane powinny być wykonane ze szkła hartowanego, bezołowiowego oraz bezkadmowego. Najlepiej wybierać takie, które posiadają pokrywkę. Dzięki temu para nie „ucieka” z naczynia i przyrządzane w niej potrawy, w szczególności mięsa, są kruche i soczyste.

Ceramiczne naczynia żaroodporne

Nie da się ukryć, że i ich waga jest dość sporą, ale jak i w poprzednim przypadku, to wciąż niewielki minus. Ceramika mimo wysokiej temperatury, nie zmieni swojego koloru. Jest niehigroskopijna, a to oznacza, że nie pochłania pary wodnej oraz wody.

Takie naczynie jest łatwe do utrzymania w czystości, bo do ścianek nie przywiera jedzenie. Jeśli dodatkowo możemy liczyć na zaopatrzenie rączki w silikonową, gwarantującą wygodny uchwyt powłokę (jak chociażby produkty dostępne w dziale wyposażenie kuchni DoGotowania.pl), znaleźliśmy rozwiązanie idealne. Dania przyrządzanie w takich naczyniach zachowują naturalny aromat, samo zaś naczynie jest na tyle estetyczne, że można postawić je bezpośrednio na stole.

Duże naczynie czy kokilka?

Dobrym rozwiązaniem jest uzupełnienie swojego kuchennego wyposażenia, nie tylko w duże naczynia żaroodporne, ale i niewielkie kokilki. Idealne do zapiekania deserów czy też małych porcji zapiekanki. Można je później przechowywać w lodówce lub pokusić się o podanie w takiej formie wybranego dania. Są estetyczne, urocze i zyskują na walorach ozdobnych.

Jak użytkować i kupować

By wybrane naczynia posłużyły nam przez długi czas, należy odpowiednio się z nimi obchodzić. Naczynia żaroodporne nie lubią gwałtownych zmian temperatury – na to trzeba uważać. Nieprzywieranie jedzenia do dna i ścianek, to łatwość do utrzymania w czystości. Jeśli jednak wewnątrz pozostaną resztki jedzenia, naczynie należy myć jedynie przy zastosowaniu płynu do mycia naczyń oraz delikatnej gąbki. Zaschnięte mocno resztki można namoczyć w płynie z wodą, a następnie myć w tradycyjny sposób.

Podczas zakupów zwracajmy uwagę na jakość wykonania, a nie tylko kształt czy efekt wizualny. Naczynie żaroodporne ma być praktyczne, ładne, ale w dużej mierze decydujemy się na jego zakup, by móc wreszcie zdrowo gotować. Jakość ma być zatem na pierwszym miejscu.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ