Czym jest gluten?

Coraz częściej słyszymy coś o glutenie. Niemalże na każdym kroku, czy to w telewizji, internecie, bądź od znajomych. W sklepach widzimy produkty ze znaczkiem przekreślonego kłosa i informacją, że nie zawierają one glutenu. Takich produktów na sklepowych półkach pojawia się coraz to więcej. Co to jest gluten? Zadajemy sobie pewnie to pytanie, nie wiedząc z czym właściwie mamy do czynienia. Gluten jest mieszaniną białek roślinnych (gluteniny i gliadyny) i występuje w ziarnach niektórych zbóż, takich jak pszenica (w niej jest go najwięcej), żyto, jęczmień. Wiele zbóż jest również zanieczyszczonych glutenem, gdyż przetwarza się je w tych samych fabrykach co glutenowe zboża. Są osoby, chore na celiakię. Jest to choroba polegająca na nietolerancji glutenu, w wyniku której zanikają kosmki jelitowe. Kosmki jelitowe są dla nas bardzo ważne, gdyż dzięki nim wchłaniamy większość tego co dla nas dobre z jelit (witamin i minerałów). U niektórych osób możemy stwierdzić również nietolerancję glutenu nie związaną z celiakią. Jest to jednak dosyć ciężkie do stwierdzenia. Gluten znajdziemy w większości produktów zbożowych, takich jak kasze, makarony, chleb, bułki, ciasta. Gluten znajdziemy również w większości łatwo dostępnych słodyczy takich jak chociażby batoniki. Znajdziemy go w większości naszych codziennie spożywanych produktów i pewnie każdy miał z nim styczność. Jest on tak powszechny, gdyż nadaje odpowiednią konsystencję ciastu. To dzięki niemu ciasto pszeniczne ma tak ciągliwą konsystencję i ładnie wyrasta w trakcie pieczenia.

yoggi.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ